Jag tänkte förklara lite kring hunger - för vad är hunger egentligen?
Aptit är människor och djurs psykiska behov av att äta och känslan av hunger uppstår genom aktivitet i ett hjärncentrum kallat för hypotalamus, som känner av den låga nivån av glukos i blodet (lågt blodsocker) och tar emot hormoner från magsäcken vilket signalerar att den är tom.
Bland de hormoner som styr hunger talar man oftast om;
Ghrelin är ett hormon som stimulerar aptit, gör dig hungrig helt enkelt. Ghrelinnivån ökar före måltiden och minskar efter måltiden. Betraktas som en slags motsats till hormonet Leptin vilket är ett hormon som säger till när du är mätt och ger mättnadskänsla. signalerar hur stort energiförrådet är, genom att aktivera eller minska hunger och aptit. Orexin är även dessa hormoner som stimulerar din aptit likt Ghrelin, samt reglerar näringsbalansen och din vakenhet.
Hypotalamus är den region i hjärnan som även sköter kontrollmekanismer som bland annat blodtryck, kroppstemperatur, ämnesomsättning och sömn.
Därav kan andra faktorer, så som exempelvis sömnbrist ger upphov till ökad ghrelinproduktion som i sin tur stimulerar aptiten och minskar produktionen av leptin, som har en aptitdämpande effekt - vilket betyder att du kan uppleva större hunger när du inte sovit ordentligt.
Detta förklara då varför en överviktig person och underviktig person båda kan uppleva hunger - trots olika energilagring på kroppen - hungern styrs av hormoner.
Kort och gott kan man säga att vi upplever hunger när våra blodsockernivåer (glukos i blodet) är låga, oavsett om vi har mycket eller lite fett (lagrad energi) vi har på kroppen.
Annars kanske man kan tycka att en överiktig person inte borde vara så hungrig som en underviktig person?
Men blir hungern större och större beroende på sockernivåerna i blodet? Måste man äta mer för att bli mätt om man tillexempel har fastat?
Svaret är nej, och varför ska jag förklara i del 2.
0